498184
Książka
W koszyku
Kuchnia kresowa / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, cop. 2007. - 224 s. ; 21 cm.
Kuchnia kresowa jest chyba jednym z najbardziej złożonych etnograficznie kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu optócz polskiej, wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej , białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowymi daniami z tamtych stron są: kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki, nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Wiele dań na trwałe weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o tradycyjne dania naszych przodków na Kresach wschodnich Rzeczypospolitej.
Status dostępności:
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej