498221
Książka
W koszyku
Czosnek i szafiry to napisane ze smakiem sprawozdanie, w którym Ruth Reichl przedstawia swoje doświadczenia jako krytyk jedzenia pracujący dla New York Timesa. Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażająca ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikami refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości (a także swoimi ulubionymi przepisami i ich ocenami). Nie można oprzeć się wrażeniu, ze oto czytamy remake komedii z Louisem de Funesem Skrzydełko czy nóżka - tyle że w wersji kobiecej: a więc dokładniejszej, bardziej uczuciowej i nie nastawionej jedynie na wyśmiewanie konwenansów i drwinę ze słabych punktów restauracyjnych przybytków. Ruth analizuje, ocenia i bada, ale główną częścią jej opowieści są wrażenia, jakie wywołują w niej przemiany w postaci, jakimi się podczas swoich restauracyjnych rajdów staje. Po dodaniu do tego wspaniałych przepisów dostajemy potrawę piękną, smaczną i niezwykle strawną.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej